Perennexperten Tottes Specialistplantskola
 

Växtsortiment

 Eftersom sortimentet kan ändra sig snabbt från marknad till marknad, har vi bestämd oss att inte lägga ut ett fullständigt sortiment här på hemsidan. På så sätt kommer ni inte vara besvikna, om ni har sett något här på hemsidan, som sedan inte finns på plats på den marknaden/mässan ni besöker. Platsen är nämligen alltid limiterande och därför kan vi för tillfället endast ta med ett urval av våra växter och då tar vi mest det, som har säsong eller är i blom. 
- Men är det inte heller mer spännande att upptäcka växterna på plats ändå? - Vi hoppas ni håller med och gillar att bli överraskade. :-)

Det som vi kan avslöja är en kort "sneak-peak" lista (se nedan) av vissa slag av perenner, som nästan alltid kommer vara med. "Sneak Peak" Listan

Växtnamn

Beskrivning

Bild

Fuchsia magellanica - Frilandsfuchsia 

(olika sorter)


Frilandfuchsior är en grupp, som vi brinner lite extra för, för vi tycker att de ger lite exotisk känsla i en perennrapatt. Därför har vi alltid flera olika sorter i vårt sortiment. Dessa är vinterhärdiga till -20 till -25°C (minst zon 1 till 2), om de står på rätt plats och beroende på sort kan de blir upp till en meter hög inom en säsong. På friland brukar de komma upp sena i mitten till slutet av maj och börjar blomma i Juli, men sedan fortsätter de blomma och blomma fram till den första starkare frosten. 

I motsats till England, där Fuchsia magellanica är en förvedande buske, som används t.o.m. som häck, dör de överjordiska delar tillbaka över vintern i vårt klimat. Därför "beter" den sig som en perenn i våra breddgrader och växer tillbaka från den underjordiska rotstammen, vilket innebär att de ska klippas tillbaka ner till marken på våren. 

För att förbättra frilandsfuchsiornas övervintringsförmåga är det bäst att att plantera de djupa, så att den förvedade nedra delen av plantan hamnar ca. 10 cm under jorden vid plantering. Sedan gynnas de så klart av lite vintertäckning med löv, ris, kompost eller barkmull också. 

De trivs i sol till halvskugga, men det är bäst att undvika full middagssol. Dessutom måste jorden hållas lite fuktig, om de planteras i full sol. Generellt gillar de inte allt för torra lägen och vill gärna ha en mull- och näringsrik jord för att trivas.